Jakten på nordlyset

Nordlys i Lofoten – en magisk opplevelse!

Først; Hva er egentlig nordlys eller Aurors borealis som det også omtales som?

Kjært barn har mange barn sies det, og det gjelder også for nordlyset.. Aurora borealis er det latinske navnet for nordlys og selv om det finnes mange alternative og morsomme forklaringer på hvorfor det oppstår, er den vitenskapelige forklaringen en helt annen.

Nordlys oppstår nemlig ved kraftige soleksplosjoner fra solen. Eksplosjonene fører så til at store menger av elektriske ladete partikler blir sendt ut i rommet. Disse partiklene trenger ned i jordas atmosfære, og føres ned mot polerne hvor jordens magnetfelter er kraftigst. Gjennom denne kontakten frigis det energi og nordlys oppstår.

Er nordlyset bare på vinteren?

De fleste av oss forbinder vinteren med nordlys, men egentlig kan du se det hele året. Men himmelen må være mørk, og lyse netter gjør det selvsagt umulig å se når nordlysstrålene skyter i alle retninger og over hele himmelen.For å se nordlyset på sitt beste bør det være helt klart og lite skyer.

Mytene

Vitenskapen har som sagt klare svar på hvorfor nordlys oppstår,  men mytene er mange, og fortellingene like spennende.

I Norge og vikingtiden trodde man at det var døde jomfruer i bevegelse som danset og vinket. I skotsk mytologi trodde de at det var glade dansere de så, mens i norsk mytologi så de på nordlyset som en fargerik bro som forbandt himmel og jord, de døde og de levende. Og drar du til Alaska trodde de at de kunne trylle frem spøkelser og ånder ved hjelp av nordlyset.

Hvor er det størst sjanse for å se nordlyset?

Som du kanskje vet ligger Nord-Norge helt optimalt for å se nordlys. Hele kysten av Nord-Norge fra Lofoten til Nordkapp har perfekt beliggenhet for å se dette fenomenet. Og jo lengre unna du er storbyer, jo bedre. Mange tror at Svalbard har optimale forhold, men de ligger lengere fra nordlysbeltet, men du kan se dagnordlys om vinteren.

Lofoten`s unike beliggenhet og fjellformasjoner bidrar til gode nordlysforhold. Selv om det kan være lavt skydekke har lofoten så mye fjell som bidrar til å bryte opp skylaget, og dermed skapes glipper som gjør at nordlyset slipper til.  Nordlysjakt er dermed blitt et ofte brukt ord og det kan være en fordel å bruke lokale kjentmenn som kan vise hvor det er mest sannsynlig for en ordentlig opplevelse.

Skulle nordlyset ikke vise seg vil du uansett få en magisk opplevelse, med det spesielle lyset, fjellformasjonene og hav i alle retninger. Og vinteren øker bare i popularitet da flere begynner å få opp øynene for det unike ved vinterhalvåret..

NOEN FAKTA Å TA MED SEG:

Når på døgnet kan du se nordlyset?

Nordlyset kan komme når om helst, men oftest mellom 6 om kvelden og ett om natta.

 • Oftest ser du nordlys etter 1800, selv i mørketia
 • Det er størst sjanse for observasjon rundt 2200 & 2300 på kvelden
 • I Nord-Norge er det nordlys nesten hver kveld, men noen ganger er det så svakt av ikke kan se det fra bakke

Siden nordlyset er svevende og ofte svakt er det viktig å finne et mørkt sted.

Er du i nærheten av by vil lyset fra byen forstyrre nattsynet ditt, så kom deg ut og helst mot nord.

Når på året er det best å se nordlyset?

Nordlyset er et høst- og vinterfenomen og fra slutten av september til slutten av mars er det mørkt etter kl 1800, så på klare netter er sjansen stor for at du får se nordlyset.

Hva kan du gjøre for å se nordlyset:

I stedet for å vente passivt i mange timer er det flere morsomme aktiviteter dere kan gjøre:

– Delta på en organisert tur med guide. De har erfaringer og kunnskap hvor det er størst sannsynlighet å se nordlyset. Meld deg på turen som varer lengst.

Sjekk om det finnes mulighet for hundekjøring,  da får du dobbel dose morro.

Bruk det lokale turistkontoret og be om råd og tips hvor de beste plassene er

Har du ski, ta deg en kveldstur.

Eller rett og slett book en tur med hurtigruta over noen dager, med sine flotte utsiktsalonger kan du sitte lenge og godt å speide, og kanskje nyter du noe godt i glasset

Så oppsummert må du komme i perioden september -mars og forberede deg på mye utetid mellom 18 og 01.  Du må være fleksibel og tåle kaldt og noen ganger dårlig vær.

Noen fakta til slutt:

(kilde: www.nordnorge.com)

 • Galileo Galilei gav nordlyset navnet aurora borealis, ”den nordlige  morgenrøden”, siden de sjeldne nordlysutbruddene  på lavere breddegrader  gjerne er røde.
 • Nordlysbeltet går over Island, Sør-Grønland, Nord-Canada og Nord-Alaska i tillegg til Nord-Norge
 • Nordlys observeres også med jevne mellomrom i Sør-Skandinavia, Baltikum, Skottland og  på den kanadiske og amerikanske prærien.
 • En sjelden gang ses nordlyset så langt sør som Italia og Mexico.
 • Sørlyset er eksakt det samme fenomenet som nordlyset, og ses i Antarktis og i Sørishavet. En sjelden gang kan det sees på Sørøya på New Zealand og på Tasmania.
 • Det spesielle og svakere dagnordlyset kan observeres på Svalbard midtvinters. Da er det nemlig mørkt hele dagen.
 • Den grønne fargen kommer at av solvindene reagerer med oksygen i rundt 100 km høyde.
 • Den rosa stripa i nordlyset skyldes at nordlyset reagerer med oksygen i høyere høyde.
 • Fiolette farger skyldes reaksjon med nitrogen, gjerne i lavere høyde.
 •  
 • Petter Dass (1647-1707) nevner løst og fast fra Nord-Norge i sin dikting, men ikke nordlyset. Sannsynligvis var nordlyset helt borte i hans levetid.
 • Kristian Birkeland innledet den moderne nordlysforskningen fra Haldde-toppen i Alta. Se ham på de norske 200-lappene
 • .

Da gjenstår det bare å si lykke til med nordlysjakten!