Besøk vikingene i Lofoten

Lofoten Vikingmuseum  – et levende og unikt museum

Visste du at på Borg i Lofoten finnes Europas største høvdinghus? 

Når du kommer hit føler du deg hensatt til en svunnen tid. Her lukter du tretjære og lammesodd og lyset brenner fra tranlamper og ildsteder. Stemningen er magisk!

I 1983 startet de arkeologiske undersøkelsene etter at en bonde fant ulike gjenstander da han skulle pløye marka si, og i årene 1986 – 1989 ble det gjennomført et felles skandinavisk forskningsprosjekt på Borg.

Utgravningen avdekket restene etter den lengste bygningen som er funnet fra vikingenes verden, både i Norge og i Europa.  Som et resultat av dette ble Lofotr vikingmuseum en realitet, og er nå et levende museum plassert på nøyaktig samme plass som historien fant sted.

Hovedhuset er bygd opp i sin opprinnelige størrelse. Det er hele 83 meter langt og tjente både som bolig, fjøs og gildehall. Huset var delt inn i fem rom, hvorav fjøset og gildehallen lå i de to største rommene. I fjøset har det vært rom for 50 kyr.  Gården, smia, vikingskip og naustområdet er nå levendegjort med guider i tidsriktige kostymer, håndverk og aktiviteter.

Utenfor hovedhuset finner du gamle husdyrraser som trives i det frodige kulturlandskapet. Og nede ved vannet ligger finner du et ekte vikingskip som er verdt å utforske. Her finnes mange aktiviteter for store og små! Flott for familier!

De arkeologiske funnene på Borg vitner om en rik høvding som var en del av den skandinaviske overklassekulturen. Siden Lofoten og Nord-Norge hadde rikelig med naturressurser kunne høvdingen reise ut og besøke frender med flotte gaver som skinn fra sel, reinsdyr, bjørn og rev, bein, horn og gevir. Ærfugldun ble også samlet inn og var en edel vare. 

Tørrfisk var også svært viktig, både som proviant og handelsvare. Høvdingen hadde i tillegg kontakt med den samiske befolkningen som skaffet han viktige handelsvarer som ble brukt til bytte, og han tok med seg hjem korn, honning, våpen og prestisje-gjenstander som smykker, glass og edelt metall. 

Funnene fra utgravningene viser forbindelser både til England og Syd-Europa, og særlig til Rhin-området i Tyskland og Frankernes rike. Her ble glass og keramikk produsert gjennom hele jernalderen. Det er funnet mange ulike typer perler her, noen er kommet helt fra Sør-Europa og Tyrkia, andre fra England og Sør-Skandinavia. De flotte importvarene viser altså at Borg i vikingtiden var en del av den store verden.

Så ta med deg familien til Borg og besøk dette fantastiske museumet! Beregn god tid da det er mye å oppleve!

PS! I august hvert år arrangeres det vikingfestival med masse morsomme aktiviteter. Årets festival avholdes 8-12 august 2018.       

I autentiske omgivelser blir det lek, moro, historier, konkurranser, marked, teater, musikk og mye mer for hele familien. 

Hele 5 dager til ende!

Ønsker du å lese mer om vikingmuseet, så klikk deg inn på: www.lofotr.no. 

Trenger du et sted å bo, så ta gjerne kontakt med Hemmingodden Lodge. Her kan du leie flotte rorbuer helt nede ved kaikanten. Hemmingodden ligger idyllisk til på Ballstad-øya, og er bare ca 25 minutters biltur unna Borg. Hemmingodden Lodge tilbyr også utleie av gode båter, dersom dere ønsker en tur på havet! 

Sjekk ut: www.hemmingodden.no.