Har du base midt i Lofoten, nærmere bestemt på Vestvågøy og Flakstadøy er det masse moro å finne på!  Her er ett knippe utvalgte aktiviteter som garantert vil skape gode minner..

1.  Eggum

 

Alene mellom hav og fjell, ligger fiskeværet Eggum. Eggum er en del av den nasjonale turistvegen,  og mange reisende kommer hit for å oppleve midnattssolen. Når du har parkert ved enden av veien vil du finne en rasteplass formet som et amfi, her er det cafe om sommeren og hyggelig å innta lunsjen.

Om du går på stien vest for rasteplassen,  vil du etter noen hundre meter finne et finurlig kunstverk av Markus Raetz. Det er et hode som ser utover havet med issen opp eller ned, alt etter hvor du selv står. Med andre ord forandrer den form, og dermed også innhold, seksten ganger, hvis man vandrer rundt den. Fra ett synspunkt ser den ut som et klassisk portrett, fra en annen vinkel er den som et hode snudd opp ned.

Fortsetter du på stien, vil du etter ca 2 timer komme til fantastiske Unstad.

2. Surfing på Unstad

 

Det sies at venstrebølgen i havet ved Unstad er en av de beste i verden. Proffene kommer på høsten og vinteren, mens de snille sommerbølgene passer for nybegynnere. 

Hos Unstad Artic Surf kan leie surefbrett og drakter, og du kan overnatte i hytter samt det tilbys matservering.

3. Vikingmuseet

 

På Borg i Lofoten har arkeologene gravd ut det største langhuset funnet fra vikingtiden. Høvdinghuset som var 83 meter langt er rekonstruert i full størrelse. Ved sjøen kan du se blant annet vikingskipet og smia.

Hvert år arrangeres vikingfestivalen, hvor mer enn 100 vikinger møtes til marked, tevling og leik.  Bli med på en reise mer enn 1000 år bakover i tid!

Museet er med andre ord et  levende museum som vektlegger formidling av historien på en engasjerende og levende måte.

4.  Ballstad

 

Her finner dere mange aktiviteter, som bl. annet rafting, dykking, matkurs etc,  i tillegg til fiske og fjellturer. Se denne linken for en super oversikt.

5.  Glassblåseren i Vikten

 

Midt i Lofoten, i le mellom steile fjell, og med storhavet rett ut, ligger brukskunstsenteret Glasshytta på Vikten. Her slår Nordishavet inn og sliper stein til vakre skulpturer, her farger midnattsola landskapet i varme nyanser.

I 1977 startet Åsvar Tangrand med glassblåsing, som den første i Nord-Norge. Etter hvert har glassproduksjonen fått tilhold i Glasshytta, et vakkert bygg med nærhet til den storslåtte naturen rundt. I dag er det sønnen Anders Tangrand som driver stedet.

I glasshytta kan du i perioder oppleve glassblåseren i arbeid. En uformelig klump av matt materiale, omskapes til et vakkert produkt med glans og varm glød – det er nærmest magi!  I virkeligheten er det hardt arbeid på en varm arbeidsplass, men skaperprosessen er unik. Ta deg god tid- rusle rundt og se på alle de vakre kunst- og bruksgjenstandene.  Fat, skåler og karafler, alle med et unikt utrykk.

6. Nusfjord

 

En tur til Nusfjord er et must, for her vil dere oppleve et av Lofotens eldste fiskevær som har bevart sjel og uttrykk slik det var da dette fiskeværet var et viktig knutepunkt under Lofotfiske. Her finner du rorbuer, en koselig restaurant som ligger i det gamle tørrfiskloftet og en bar som ligger inn i fjellet.  I tillegg må du selvfølgelig besøke Landhandelen fra 1907 som har rikt utvalg av varer i samme stil og lokaler som for 100 år siden.  Ta også en titt innom minimuseumet, hvor dere får se trandameperiet og film fra hverdagen fra svunnen tid.

7. Smeden i Sund

 

Denne flotte attraksjonen ble grunnlagt av Hans Gjertsen i 1947. Den offisielle åpningen av museet var i 1964, men grunnlaget ble lagt i 1963 ved åpningen av E10 (kong Olavs V vei).   Da var selveste Kong Olav på besøk og selv om smeden ble avvist å overrekke kongen en skarv- ga han seg ikke og ropte over folkemengden : » Du konge- kan æ få gi deg en skarv.»  Kongen ble nyskjerring over denne høye røsten og ba om å få se skarven. Resten er historie- kongen fikk skarven og smeden gjorde sitt livs PR-stundt

Her får dere altså se en ekte smed i aksjon og Thor-Vegard Mørkved lager nå fantastiske skulpturer. Ta en tur og  dere vil få  se han «live» i gruva si. Det fortelles mange skrønerhistorier her og har du vært der før, vil historien ha endret seg siden sist. Veldig morsom opplevelse, så ta turen hit!

8. Golf i midnattsol

 

På Gimsøya finner du en  spektakulær 18-hulls bane som ligger rett ved storhavet. Midnattssola gjør banen til en storslått opplevelse.

Denne banen er den eneste 18-hull banen i verden som kan tilby 2 måneder med sol i 24 timer.  Sesongen er fra 1. mai og varer til slutten av oktober. Besøker du Lofoten på høsten er kanskje banen på sitt vakreste og man kan oppleve flere årstider i løpet av en runde. Fra slutten av august kan man også oppleve nordlyset.

Les mer her:

 

Bestill rorbu og båt her!