Flotte opplevelser & aktiviteter for store og små – midt i Lofoten

1.  Eggum

Alene mellom hav og fjell, ligger fiskeværet Eggum. Eggum er en del av nasjonal turistveg,  og mange reisende kommer også hit for å oppleve midnattssolen. Vendt mot storhavet ligger det en rasteplass formet som et amfi med parkering og toalett. On du går på stien vest for rasteplassen,  vil du etter noen hundre meter finne et finurlig kunstverk av Markus Raetz. Det er et hode som ser utover havet med issen opp eller ned, alt etter hvor du selv står. Mao forandrer den form og dermed også innhold, seksten ganger, hvis man vandrer rundt den. Fra ett synspunkt ser den ut som et klassisk portrett, fra en annen vinkel er den som et hode snudd opp ned. Fortsetter du på stien, vil du etter ca 2 timer komme til fantastiske Unstad.

2. Surfing på Unstad

Det sies at venstrebølgen i havet ved Unstad er en av de beste i verden. Proffene kommer på høsten og vinteren, mens de snille sommerbølgene passer for nybegynnere. Her kan leie surfbrett og drakter, her kan du overnattine i hytter og det tilbys også matservering. Erfarne surfere vil like seg best høst, vinter og vår, mens nybegynnere kan komme hele året. Nybegynnerne kan nemlig dra til Flakstad om det er for tøft på Unstad. Det er et hode som ser utover havet med issen opp eller ned, alt etter hvor du selv står. Mao forandrer den form og dermed også innhold, seksten ganger, hvis man vandrer rundt den. Fra ett synspunkt ser den ut som et klassisk portrett, fra en annen vinkel er den som et hode snudd opp ned. Fortsetter du på stien, vil du etter ca 2 timer komme til fantastiske Unstad.

3. Vikingmuseet

På Borg i Lofoten har arkeologene gravd ut det største langhuset funnet fra vikingtid. Høvdinghuset  som var 83 meter langt er  rekonstruert i full størrelse. Ved sjøen kan du se bl. annet vikingskipet, og smia . Hvert år arrangeres vikingfestivalen hvor mer enn 100 vikinger møtes til marked, tevling og leik.  Bli med på en reise mer enn 1000 år bakover i tid! Museet er  med andre ord et  levende museum som vektlegger formidling av historien på en engasjerende og levende måte.

4. Ballstad

Her finner dere mange aktiviteter i tillegg til fiske og fjellturer. Se denne linken for en super oversikt.

5.  Glassblåseren i Vikten

Midt i Lofoten, i le mellom steile fjell, og med storhavet rett ut, ligger brukskunstsenteret Glasshytta på Vikten. Her står Nordishavet inn og sliper stein til vakre skulpturer, her farger midnattsola landskapet i varme nyanser. I 1977 startet Åsvar Tangrand med glassblåsing, som den første i Nord-Norge. Etter hvert har glassproduksjonen fått tilhold i Glasshytta, et vakkert bygg med nærhet til den storslåtte naturen rundt. I dag er det sønnen Anders Tangrand som driver stedet. I glasshytta kan du i perioder oppleve glassblåseren i arbeid. En uformelig klump av matt materiale, omskapes til et vakkert produkt med glans og varm glød - det er nærmest magi! I virkeligheten er det hardt arbeid på en varm arbeidsplass, men skaperprosessen er unik. Ta deg god tid- rusle rundt og se på alle de vakre kunst- og bruksgjenstandene. Fat, skåler og karafler, alle med et unikt utrykk. Nyt estetikken i interiør og eksteriør. Lofoten Design på Vikten har kafé tilbud. Bespisning for grupper. Storslått utsikt.

6. Nusfjord

En tur til Nusfjord er et must, for her vil dere oppleve et av Lofotens eldste fiskevær som har bevart sjel og uttrykk slik det var da dette fiskeværet var et viktig knutepunkt under Lofotfiske. Her finner du rorbuer, Karoline Restaurant, en koselig restaurant som ligger i det gamle tørrfiskloftet, Landhandelen fra 1907 i sitt orginale opphav og ett minimuseum hvor vi ser trandameperiet og film fra hverdagen fra svunnen tid. Det er et hode som ser utover havet med issen opp eller ned, alt etter hvor du selv står. Mao forandrer den form og dermed også innhold, seksten ganger, hvis man vandrer rundt den. Fra ett synspunkt ser den ut som et klassisk portrett, fra en annen vinkel er den som et hode snudd opp ned. Fortsetter du på stien, vil du etter ca 2 timer komme til fantastiske Unstad.

7. Smeden i Sund

Denne flotte attraksjonen ble grunnlagt av Hans Gjertsen i 1947. Den offisielle åpningen av museet var i 1964, men grunnlaget ble lagt i 1963 ved åpningen av E10 (kong Olavs V vei). Da var selveste Kong Olav på besøk og selv om smeden ble avvist å overrekke kongen en skarv- ga han seg ikke og ropte over folkemengden: " Du konge- kan æ få gi deg en skarv."  Kongen ble nyskjerring over denne høye røsten og ba om å få se skarven. Resten er historie- kongen fikk skarven og smeden gjorde sitt livs PR-stundt. Her får dere altså se en ekte smed i aksjon og Thor-Vegard Mørkved lager nå fantastiske skulpturer. Ta en tur og  dere vil få  se han "live" i gruva si. Det fortelles mange skrønerhistorier her og har du vært der før, vil historien ha endret seg siden sist. Veldig morsom opplevelse, så ta turen hit!